Febra – dușmanul de temut al părinților

Starile febrile reprezinta intotdeauna un subiect dificil pentru cei mai multi dintre parinti. Desi au trecut prin multiple astfel de episoade, orice valoare ridicata ii poate speria cu adevarat.

Starea de sanatate a copilului este cea mai importanta, iar orice schimbare poate da peste cap ritmul obisnuit al casei. O stare febrila apare atunci cand organismul se lupta cu un virus. Bolile copilariei precum rubeola, roseola sau rujeola sunt insotite de temperatura, la fel ca si banalele raceli.

Un parinte cu experienta va stii cum sa reactioneze in primul moment astfel incat sa poata tina febra sub control. Medicii pediatri recomanda utilizarea siropurilor antitermice specifice varstei.

Pana la 3 luni orice episod de febra trebuie tratat doar in cabinetul medicului deoarece copilul este mult prea mic. Dupa varsta de 3 luni orice valoare de peste 39 grade trebuie raportata direct medicului curent pentru a stabili schema de tratament.

In cazul copiilor putini mai mari, parintii nu trebuie sa alerge de fiecare data la medic. Spre exemplu, o valoare a temperaturii cuprinsa intre 38-39 grade se va trata cu siropuri antitermice administrate alternativ la 4 ore. In cazul in care febra nu reapare, siropurile trebuie administrate la 8 ore conform indicatiilor medicilor.

O valoare mai mare de 40 grade trebuie prezentata de urgenta deoarece exista riscul aparitiei convulsiilor. Activitatea cerebrala are de suferit in acel moment, iar daunele produse asupra organismului pot fi dezastruoase. Din aceasta cauza, parintii trebuie sa ii monitorizeze atent pe cei mici pe intreaga perioada astfel incat sa se asigure ca totul este sub control.

Lasă un răspuns