Herpesul bucal – ce trebuie să știi

Cu siguranta s-a intamplat cel putin o data ca pe buza de sus sau pe cea de jos ori in coltul gurii s apara un herpes foarte inestetic si suparator. Herpesul este usor observabil inca de la debut si produce o oarecare jena in momentul masticatiei, de aceea pacientii nu isi doresc decat sa scape cat mai repede de el. Herpesul este de fapt un virus care se manifesta prin aparitia unor vezicule dureroase, iar in cazuri mai grave si prin febra sau dureri musculare.

Herpesul nu trebuie confundat cu afta bucala, ci trebuie tratat ca si o afectiune de sine statatoare, care poate provoca leziuni orale neplacute. Herpesul se transmite prin contact cu saliva, mucoasele infectate sau cu piele.

Diagnostic, tratament
Herpesul afecteaza deopotriva adultii si copiii, uneori simptomatologia nu exista iar manifestarile sunt suparatoare. Virusul se poate retrage in celulele nervoase, la ganglionii rahidieni din coloana vertebrala, unde se va reproduce fara niciun alt simptom pana cand este reactivat in organism.

De ce apare herpesul? Din cauza stresului, razelor UV, oboselii, modificarilor hormonale, supresia sistemului imunitar sau chiar a febrei. Herpesul poate constitui si o afectiune ce necesita vizita urgenta la medicul specialist numai in cazul in care este asociat cu simptome mult mai grave, precum iritabilitate, somnolenta sau diminuarea cantitatii de urina.

Tratamentul herpesului de cele mai multe ori include administrarea de ibuprofen pentru dureri musculare, consumul mare de lichide si evitarea contactului direct cu zona afectata de herpes, precum si aplicarea de anestezic medical la nivel local pentru a ameliora durerea provocata de aceste leziuni.

Cu alte cuvinte, pe cat de inofensiv pare un herpes, pe atat de multe implicatii are, precum si complicatii severe ce includ hepatita, faringita, encefalita, eczemele atopice, iar lista poate continua.

Lasă un răspuns