Povestea legendarului avion Concorde

9 ianuarie 1969, în Anglia, are loc primul zbor de încercare al unei aeronave supersonice “Concorde”. Dezvoltatorii mașinii au fost în principal francezi și britanici. Scopul inginerilor a fost acela de a crea un avion care să poată transporta cel puțin 100 de persoane în Atlantic cât mai rapid posibil.

Spre deosebire de avioanele cu jet convențional, Concorde accelera la 2300 km / h și ar putea, plecând de la Londra, să sosească în New York în trei ore. Designul aeronavei este foarte neobișnuit: aripi triunghiulare, un “nas” lung (tipic mașinilor supersonice). Probabil singurul rival al Concorde este faimosul Tu-144. A fost proiectat cu un an mai devreme și a fost ușor diferit în ceea ce privește designul. De exemplu, Tu-144 a permis adăpostirea a aproximativ 150 de persoane, iar “Concorde” doar 100.

Tu-144 a fost operational timp de numai doi ani, după ce a reușit să sufere o catastrofă într-un zbor de testare. În viitor, aceste avioane au fost folosite doar pentru a stabili recorduri mondiale. În acest moment vom lăsa primul avion supersonic (din fericire, nu este singurul) și din nou mergem la “Concorde”. În timpul călătoriei, decolarii și aterizarii, botul avionului “Concorde” poate fi redus pentru a crește vizibilitatea.

Desigur, au existat probleme. Probabil cea mai mare problema este reprezentata de prețul biletelor. Nu toată lumea și-a putut permite să zboare pe o astfel de linie.

În timpul dezvoltării proiectului, în anii 1960, multe companii aeriene globale au comandat în avans câteva avioane supersonice, deoarece credeau că acesta este viitorul călătoriei aeriene a pasagerilor din lume. Însă, în cele din urmă, din cele 16 companii aeriene, numai două au cumpărat avioane în 1973. Acest lucru a fost influențat de numeroși factori: atât creșterea prețurilor la combustibili (și Concorde a cheltuit mult combustibil), cât și concurența cu Boeing 747 (care era o aeronavă dublă).

24 de ani, avioanele au zburat fără incidente grave. Reputația serviciului “Concorde” și a serviciilor de călători a fost remarcabilă. Dar, la 25 iulie 2000, a avut loc un dezastru teribil. “Concorde” a decolat și, chiar fără a reuși să obțină altitudine, a luat foc și a căzut într-un hotel de lângă aeroport. Motivul pentru toate a fost un mic detaliu al motorului unei alte aeronave, care a decolat în fața avionului Concorde. Roata a atins această parte, rezervoarele de combustibil au fost deteriorate, un incendiu a izbucnit. Apoi, 109 de persoane au murit în accident (și 4 persoane care au fost în hotel).

Acest caz a influențat în mod semnificativ reputația acestui avion supersonic, deși, strict vorbind, motivul prabusirii nu a avut loc din cauza proiectarii avionului.

La 10 aprilie 2003, compania și-a anunțat decizia de a întrerupe fabricarea acestor avioane. Acest lucru se datorează, în principal, prețurilor combustibililor. Rutele era neprofitabile. Și pe 26 noiembrie a aceluiași an, ultimul zbor a avut loc.

Există acum proiecte de avioane de pasageri hipersonice care ar permite zborul mai rapid și utilizarea combustibilului pe bază de hidrogen. Mă întreb când vor apărea astfel de avioane. Poate foarte curând?

Be the first to comment on "Povestea legendarului avion Concorde"

Leave a comment